Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μιχάλης Δάρτζαλης - Γ΄ 1


Τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η ιστορία μας. Δεν πρόκειται για κάποια απλά μάρμαρα. Τα μέρη των μαρμάρων του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, είναι μέρος του δικού μας πολιτισμού. Είναι κλεμμένη τέχνη. Είναι μέρος της ζωντανής ιστορίας μας. Είναι μέρος της ίδιας μας της πατρίδας.
Τα προηγούμενα χρόνια οι Άγγλοι ισχυρίζονταν πως η Αθηνα  δεν διέθετε τους κατάλληλους χώρους, όπως ένα μουσείο, για να στεγαστούν τα συγκεκριμένα μάρμαρα. Όμως τώρα με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για τη φιλοξενία των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Με την κατασκευή του Νέου Μουσείου, τα επιχειρήματα των Άγγλων ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, γιατί δεν διαθέτει τους κατάλληλα εξοπλισμένους μουσειακούς χώρους για τη διατήρησή τους, καταρρέουν. Αυτά τα γλυπτά ανήκουν στο χώρο όπου δημιουργήθηκαν, και στην χώρα, από την οποία αρπάχτηκαν με πονηρά μέσα. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι πολύ πιο κατάλληλο για τη φύλαξή και έκθεσή τους από το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο δεν έχουν καμιά συγγένεια.
Την ιστορία μας, την πολιτιστική κληρονομιά μας και την πατρίδα μας οφείλουμε να τα προστατέψουμε και οι Άγγλοι οφείλουν τώρα να μας τα επιστρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου