Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ευάγγελος Βενιζέλος, Τέως Υπουργός Πολιτισμού

Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν πάντοτε ανοικτό για την Ελλάδα και για την Παγκόσμια διανόηση, στην οποία περιλαμβάνονται πολλές σημαντικές προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας (Λόρδος Μπάυρον, Σέλλεϋ, Τόμας Χάρντι, κ.τ.λ.). Από το 1982, όταν Υπουργός Πολιτισμού ήταν η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, μέχρι σήμερα τίθεται επισήμως στα αρμόδια όργανα της UNESCO, ενώ ύστερα από σχετική απόφαση του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου αυτό τέθηκε προς την Βρετανική Κυβέρνηση ήδη από τον Οκτώβριο του 1983. Η ελληνική θέση διατυπώθηκε και πάλι στη νέα Βρετανική Κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου 1997.
Υπό τον τίτλο "Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα" η Ελλάδα εννοεί την επιστροφή του γλυπτού διακόσμου και άλλων στοιχείων του Μνημείου του Παρθενώνα (όπως σπόνδυλοι κιόνων, κιονόκρανο κ.τ.λ.), που αφαίρεσε και μετέφερε στο Λονδίνο ο Λόρδος Ελγιν. Η Ελλάδα δεν θέτει κανένα γενικό ζήτημα συνολικής επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών, που βρίσκονται εκτός του τόπου προέλευσής τους.
Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι αυτοτελή έργα. Είναι αναπόσπαστα εκ γενετής στοιχεία του Μνημείου του Παρθενώνα, του μείζονος και συμβολικού μνημείου του δυτικού πολιτισμού. Ορισμένα δε από τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαία όχι μόνο για την αισθητική, αλλά και για την στατική επάρκεια του Μνημείου, όπως δείχνουν οι εργασίες αναστήλωσης.
Το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν τίθεται ουσιαστικά από την Ελληνική Κυβέρνηση στο όνομα του Ελληνικού Εθνους ή της Ελληνικής Ιστορίας. Τίθεται στο όνομα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και με τη φωνή του ίδιου του ακρωτηριασμένου μνημείου που αξιώνει την επιστροφή των Μαρμάρων του."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου